Ana içeriğe atla

SONUÇ ALMANIN SIRLARI (ÖZETİ) RUS SLATER

SONUÇ ALMANIN SIRLARI (ÖZETİ) RUS SLATER
- Yapabileceğimiz her şeyi yapsaydık kendimize gerçekten hayret ederdik.
- Yaptıklarınızın hem sizi hem de kurumunuz için değerli olduğunu bilmelisiniz.
BÖLÜM 1: YAPILMASI GEREKENLERİ BİLMEK
1.1 ZAMAN BAKİYENİZİ KONTROL EDİN: Yaşamı seviyor musunuz? O halde zamanı ziyan etme, zira yaşamı oluşturan zamandır.
1.2 NET YÖNLENDİRME İSTEYİN: İşi ilk seferde doğru yapmak, sonra dönüp tekrar yapmaktan daha iyidir.
1.3 BÜYÜK RESMİ GÖRÜN: Önümüzdeki işlerin büyük resimle ne ölçüde ilgisi olduğunu bilmek hem sizin hem de yöneticinizin iş yükünü organize etmesine yardım eder.
1.4 İŞİNİZLE İLGİLİ GÖREVLERİ BELİRLEYİN: Yaptığınız işin hangilerinin sizinle gerçekten bağlantılı olduğunu kendinize hatırlatın.
1.5 DOĞRU İŞİ, DOĞRU YAPIN: Gerçek dürüstlük, sizin onu yapıp yapmadığınızı hiç kimsenin bilmediği anlarda doğru olanı yapmaktır. Yaptığınız işin her anlamıyla doğru olduğundan emin olun.
1.6 FAALİYET DEĞİL, SONUCU DÜŞÜNEREK PLAN YAPIN: Zamanı herhangi bir şey yaparak geçirmek yerine sonunda başardığınızı görmek insanı mutlu eder.
1.7. RÜYAM DİYEREK DAHA ÇOK İŞ BİTİRİN: İş listenizdeki her madde için rüyam dediğinizi hatırlayıp onu nasıl gerçekleştireceğinize karar verin.
1.8 KİŞİSEL BİR VİZYON VE MİSYON EDİNİN: Nereye gittiğini biliyorsan her yol seni hedefe götürür. Hedeflerinizi yazıya dökün.
1.9 BNFV KURALINI UYGULAYIN: iş sizi üç kötülükten kurtarır. Sıkıntı, ahlaksızlık ve muhtaçlık.
1.10 YAPILACAKLAR LİSTESİ HAZIRLAYIN: Organize etmek, bir şeyi gerçekleştirmeden önce onunla ilgili çalışma yapmak demektir; böylece hiç bir şey bir birine girmez.
Kalem kötü uçlu olsa bile en keskin zekâdan daha iyidir. Unutmamak için Not alın.
BÖLÜM 2: NASIL YAPACAĞINIZI BİLMEK
2.1 NASILIN ÖNEMLİ OLUP OLMADIĞINA KARAR VERİN: Bir işi sadece yapışınızla değil, yapma tarzınızla da sonuca ulaştırırsınız. Bir işin ne olduğunu iyi anlayın.
2.2 BÜYÜK SÜRECE KATKIDA BULUNUN: Büyük sürece katkıda bulunmak, sürecin bütününü anlamak ve başarıya ulaşmak için hep birlikte çalışmaktır. Kutucuklarla bağlantı kurun.
2.3 BAŞKALARININ NASIL YAPTIĞINI ÖĞRENİN: Bir işi geçmişte nasıl yapıldığını sorup öğrenmek önemlidir. Bunları kendi görevinizle karşılatırın, denenmiş ve güvenilir yöntemi kullanmak ile yeni ve daha iyi yöntem geliştirmek arasında bir tercih yapın. Denenmişliği önemseyin.
2.4 KALİTE TEDBİRLERİ ALIN: Kalite asla tesadüf değildir; zekice harcanmış çabanın sonucudur.
2.5 KBOS KURALINI ÖĞRENİN: Bir işi yaparken önünüzde bir basit, bir de karmaşık seçenek varsa, mutlaka basit olanı seçin. KBIS( Kısa ve basit olmasını sağlayın)
BÖLÜM 3: NASIL YAPACAĞINI BİLMEK
3.1 HANGİ İŞE ÖNCELİK VERİLMELİ: Zamanı olmadığı için bir işi yapamadıklarını söyleyenlerin hepimiz sık sık duyarız. Genelde kastettikleri şey, mevcut zamanlarında o işe yeterli öncelik vermedikleridir. Doğru bir öncelik listesi hazırlayın.
3.2 ÇABA VE KARŞILIĞININ FARKINA BAKIN: Çaba ile alınan karşılığın birbiriyle karşılaştırmalı oranını bulursanız değecek işler yaptığınızdan emin olabilirsiniz. Çabanızın karşılığını ölçün.
3.3 HIZLI YOL ALIN: Bin kilometrelik yolculuk tek bir basit adımla başlar. Yol katettiğinizde bunu herkese duyurup kutlayın.
3.4 BEDEN SAATİNİZİ KULLANIN: Kişisel biyoritm şablonunuzu öğrenip işlerinizi programlarken ondan en iyi şekilde faydalanın.
3.5 İŞ PLANI YAPIN: Etkili bir plan hem size hem de çevrenizdekilere zaman kazandırır. (Hazır ol, Nişan, Ateş-Ateş, Nişan al, hazır ol hatasından kurtul. İş çizelgesi hazırla)
3.6 BİRBİRİNE BAĞLI İŞLERİ PROGRAMLAYIN: İşleri planlarsanız başa dönmek zorunda kalmazsınız.
3.7 BAĞLANTI KAYNAKLARI PLANLAYIN: Kaynaklar olmadan işi tamamlamak mümkün değildir, kendinizi kaynaklarınıza göre programlayın.
3.8 EŞ ZAMANLI FAALİYETLER PLANLAYIN: Eş zamanlı faaliyetleri planlamak harcanan zamanı yarı yarıya düşürebilir. Çay yaparken çaydanlığın kaynamasını beklemek gibi.
3.9 ZAMANI DEĞERLENDİRMEK: İş günün her dakikasını hatta birinin sizi beklettiği dakikaları bile değerlendirin.
4. BÖLÜM: PLANA GÖRE ÇALIŞMAK
4.1 DİKKAT DAĞITAN İNSANLARLA BAŞEDİN: Dikkat dağıtan insanlarla baş etmeyi öğrenin; sonuç almanın en önemli anahtarlarında biri de budur. (Müşteri, personel, patron, sosyal çevre…)
4.2 DİKKAT DAĞITICI DİĞER UNSURLARLA BEŞEDİN: Sizden kaynaklanan dikkat dağıtıcı unsurlara karşı kendinizi disipline edin.
4.3 TEKNOLOJİYİ DOĞRU KULLANIN: Elinizin altındaki araçların kısa yollarını, zamandan tasarruf etmenizi sağlayan özellikleri keşfedin.
4.4 ZAMANI ELİNİZDEN UÇURAN YEDİ YANLIŞ: Aşırı üretim. Beklemek. Gereksiz hareket. Aşırı zaman harcama. Arama. Dikkat dağılması. Yanlış yapmak. Günün sonunda işlerinizi bitirmeye çalışırken canınızı sıkan şeyleri düşünüp bunların yedi yanlıştan hangileri olduğunu belirleyin.
4.5 TOPLANTILARINIZI YÖNETİN: Kötü yönetilen toplantılar sizi faydalı işler yapmaktan alıkoyar.
4.6 BİTKİNLİKLE SAVAŞIN: Bitkinlik, aktifliği azalttığı gibi tehlikeli de olabilir. Bitkinlikten kaçınmanın ve mücadele etmenin yollarını öğrenin.
4.7 DERLİ TOPLU OLMAK İÇİN ALIŞTIRMA YAPIN: Her şeye bir yer bulun, her şeyi bulduğunuz yerde tutun.
4.8 ERTELEMEYİN: Zor işler genelde zamanında yapılmayıp atlanmış kolay işlerin bugünkü halidir. Ertelemeyin harekete geçip yapın.
4.9 TESTERENİZİ BİLEYİN: Düzenli aralıklarla testerenizi bilemeyi unutmayın.
5. BÖLÜM: HAYIR DİYEBİLMEK
5.1 HER RİCAYA OLUR DEMEYİN: Olur… eğer gerçekten yoğun çalışan birinin verebileceği düzgün bir karşılıktır.
5.2 HAYIR DEYİN: Bazen hayır demek seçenek değil sorumluluktur. Olur deyip de yapmamaktan daha profesyonelcedir.
5.3 5N SORGULAMA TEKNİĞİNİ KULLANIN: Önce anlamaya, sonra anlaşılmaya bakın. Bazen sadece makul sorular sorarak da karşınızdaki kişinin sorusunu değiştirmesini sadeleştirilmesini sağlayabilirsiniz.
6. BÖLÜM: PROBLEMLERLE BAŞA ÇIKMAK
6.1 RİSKLERİ MANTIKLI BİR ŞEKİLDE ÖLÇÜN: Sizi geciktirebilecek şeylerin gerçekleşme ihtimalini ve gerçekleşirse ne gibi etkilerinin olacağını hesaplayın.
6.2 RİSKLERİ İYİ YÖNETİN: Risk değerlendirmek ve yönetmek, tüm işlerin zamanında bitme olasılığını artırır.
6.3 PROBLEMLERİ TANIMLAYIN: Bir problemi gerçekten iyi anlamak çözümü içinden çıkarır, çünkü çözüm ve problem birbirinden ayrı değildir. Problemin ne olduğunu bilmezseniz onu çözmeye başlayamazsınız.
6.4 PROBLEMİ DEĞERLENDİRİN: Problemi iyi değerlendirmek çözümün kendisinden de öte fayda sağlar.
6.5 ÖNCE HIZLI, SONRA DA KALICI BİR ÇÖZÜM SEÇİN: Tüm yanlışlar orada birileri tarafından yapılmayı bekliyor. Uzun vadeli çözüm bulmanız tecrübelerinizden bir şeyler öğrendiğinizi gösterir, bulmamanız ise öğrenmediğimizi.
6.6 TEMEL NEDENİ BULUN: Tıpta olduğu gibi iş ortamında da teşhis etmeden tedaviye geçmek, görevi kötüye kullanmak demektir. Problemin tekrarını sadece temel nedenleri saptayıp çözüme ulaştırdığınızda önleyebilirsiniz.
6.7 DOĞAÇLAMAYI ÖĞRENİN: Problemi çözmek için para ödeyen budala çoktur, ama ucuz ve etkin çözüm bir deha kıvılcımı gerektirir.
7. BÖLÜM: BAŞKALARINA İŞ YAPTIRMAK
7.1 GÜÇLÜ YANLARINIZI BULUN: Yetenekli olduğumuz için övgü beklememeliyiz. Asıl mesele o yeteneği nasıl kullandığımızdır. Güçlü yanlarınızı düşünmek, olumlu olanı öne çıkarıp olumsuzu yok etmektir.
7.2 İNSANLARI ETKİNİZ ALTINA ALIN: Mantıklı argümanlar tek başına yeterli değildir. İnsanların duyguları vardır ve diğer insanların görüşlerinden etkilenir.
7.3 DÜZGÜN TALİMATLAR VERİN: Talimatları düzenlemeye beş dakika ayırın, aksi halde işin yapılması çok daha uzun sürer.
7.4 GÖREV DEVRETME SANATINI ÖĞRENİN: Görev devri, görevi devralan işe yarabilecek biriyse işe yarar. Düzgün bir görev dağıtımı yaptığınız takdirde, genel anlamda daha çok iş bitirebilirsiniz.
7.5 SNFV Yİ KULLANIN: Snfvlar olumlu veya problem gerici olabilir ve bunların her ikisi de karşınızdakini motive eder.
7.6 TEŞEKKÜR EDERİM DEYİN: İş ortamında teşekkür ederim ifadesinin değeri çok büyüktür.
7.7 YAPTIKLARINIZDAN DERS ALIN: Tecrübe insanın başına gelen şey değil, başına geldikten sonra insanın yaptığı şeydir.
Öğrenmeye yatkınlık bir beceri,
Öğrenme fırsatı bir armağan,
Öğrenme isteği bir tercihtir.
                                                                                   Hilmi Avşar 23 Temmuz 2017 Saat:00-40

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zor İnsanlarla Zorlanmadan Baş Etmek (Kitap Eleştirisi)

ZOR İNSANLARLA ZORLANMADAN BAŞ ETMEK (ELEŞTİRİSİ) Her şeyden önce yazmak zor bir zanaat olduğu için bilgi ve deneyimlerini paylaşan yazar Özden Aslanın emeğine sağlık.  Alıcısı çok çeşitli; herkesi mutlu ve memnun etmek mümkün değil, her kişinin bilgisi, tecrübesi, olaylara bakış açısı bir olmadığı için bazen bazı kitaplar yetersiz kalır, bazen de ağır gelir okuyana. Kitapta insanları 3 gruba ayırmış yazarımız, Ertelemeci, Terörist, Benim işim değilciler. 1.Bölüm Ertelemecilere ayrılmış, yazarımız çok fazla iç sesi konuşturmuş ve diyaloglar çok basit kalmış. İş hayatında ertelemeci insanlar yok mu? Fazlasıyla var! Özel sektörde ertelemeciler biraz daha azken kamu da bunun daha fazla olduğunu görebiliriz. Yazarın hakkını yememek gerekir ama sonunda ertelemeci yapıya sahip insanlar için bir reçete yazması yerinde olmuş, o sıkıcılığı unutturuyor. Ertelemeciler için yazdığı reçete: - Hedef belirleyin. – Önceliklerimizi bizi hedefe ulaştıracak işlere verelim. – işleri öncelikle...

AKLI BAŞINDA GENÇLERE 40 ÖĞÜT / TUNCEL KURTİZ (Ramiz Dayı)

Aklını Kullan. İyi tanımadan hiçbir insana bağlanma. Bitmemiş ilişkilerin üzerine ilişki kurma. Acı çeken sen olursun. İyice soruşturup diğer insanların da haklı olabileceğini düşün. Seni takmayanı sen hiç takma, konuşmayanla asla konuşma. Güvenmediğin biriyle asla çıkma. Yalanını yakaladığın kişinin düzelebileceğini düşünme. İnsanlara doğru değer ver, hak etmeyenleri sil. Kimseye yalvarma. Asla dönüp de arkana bakma. Sır tutmasını bil. Dostların sevgilinden daha önemli olduğunu unutma. Onları asla sevgilin için satma. Hak ettiğin sevgiyi alamadın mı kendini üzme, sorun sen değilsin. Kimsenin lafıyla dolduruşa gelme, ama aklının bir köşesinde tut. Kafanda bitirdikten sonra iki çift tatlı söz, iki damla göz yaşı için asla yumuşama. Seni sevenlerle kullananları ayırt et. Seni dinleyip anlama niyeti olmayanlarla tartışma. Emrivaki oluşturulan dostlukları kabul etme. Eğer verdiğin sır o kişide kalmıyorsa ikinci bir sır verme. Dostun ocak insanları baz...

Herkesi Mutlu ve Memnun Etmek

Bazılarını bir tebessüm mutlu eder, Kimine Cem yılmazı getirsen burun kıvırır. Kimi insanı bir omza dokunmak memnun eder, Kimi insanı omzunun üstünde taşısan, başına ayaklarını basmak ister. Birazına günaydın demek mutlu eder, Bir çoğuna şiir yazsan, kafiyesini beğenmez. Kimi insan varlığına saygı duyulması memnun eder, Kimi insanlar sadece ben konuşayım, sazı elinden bıraktığı an boşlukta suratını asar. Çok azını beynini temizleyip iki dakika dinlemek mutlu eder, Çoğunu bütün varlığınla dinlersin, daha çok dinle, sadece ben var olayım ister. Kimi insana hatasını söylersin, teşekkür eder, ders çıkarır memnun olur, Kimilerine hatalarını söylersin, ilk fırsatta tepene çökmek planının peşine düşer, Çok azını översin, yerin dibine girer, yapma böyle şeyler, bizlik bir şey yok der, Çok çok fazlası ise senin övmene gerek bırakmadan, ortalığı yalar yutarlar, yine de mutlu olmaz. Kimisi bilgi paylaşır, ekmek paylaşır mutlu olur, Kimisine canını versen, külünü den...